2009. szeptember 18., péntek

Házikenyér 2.

Túl sok minden nem történik itt a világhíres Vapiban, így marad ideje az embernek főzőcskézni és akár sütni is. A rengeteg szabadidőn felbuzdulva ismét nekiálltam kenyeret sütni, ezúttal egy új receptet próbáltam ki. Szombat este kovászt készítettem, amit egy nap múlva használtam fel a kenyértészta dagasztásánál. Látványos eredménye lett a kovásznak, sokkal lazább lett a kenyér tésztája és jobban meg is kelt. Most kicsit több lisztet használtam, mint legutóbb és egy szép, terebélyes kenyér lett az eredmény.

_MG_0846

_MG_0854Otthon ez teljesen természetes dolog, hogy lehet friss kenyeret kapni, de itt csak akkor van ilyesmi, ha valaki nekiáll és süt. Persze lehet kapni papírvékony, morzsálódó toast kenyeret, de azt elég rövid időn belül meg lehet unni.

Na és a többi, amit még nem lehet kapni, egyáltalán nincsenek húskészítmények, semmilyen, se virsli, se felvágott, se májkrém, csirkehúst is csak a szomszéd államból lehet beszerezni. A tejtermékek listája is elég gyorsan kimeríthető, tej, natúr joghurt, tejszín, szeletelt sajt és cheddar sajt. Ennyi, se gyümölcsjoghurt, se normális sajt, se túró, se sajtkrém. Korábban Vapiban is lehetett kapni különböző sajtkrémeket, de nagy bánatunkra már nem lehet, eltűntek a polcokról. Persze ezek nagy részét Mumbaiban be lehet szerezni, de ahhoz autókázni kell 300 kilométert oda-vissza, ami legalább 6 órás utazást jelent.

A zöldségek közül főként a brokkoli és a saláta hiányzik, időnként jó lenne ha itt is lehetne kapni ezeket, hogy kicsit fel tudjuk dobni az étkezésünket. Gyümölcsök közül sem lehet itt mindent beszerezni, jó lenne időnként barackot és szilvát is látni. Bár az ananász kárpótol bennünket az Európában termő gyümölcsök hiányáért.

Ismét csak azt tudom mondani, hogy vannak jó indiai kaják, de a friss szalámis zsömle füstölt sajttal, hmm, hát az itt nincs, becsüljetek meg jól minden finom falatot.