2009. november 3., kedd

Meglepő kíváncsiság

Nemrég jött egy új ember a céghez, neki kell átadnom a feladataimat, ezért a minap leültem vele átbeszélni a különböző riportokat. Elmélyülten magyarázom az egyik fájlt, amikor hirtelen témát vált és közli, hogy őt nagyon érdekli a mi kultúránk és valóban igaz-e, hogy mi cserélgetjük a partnereinket. Pillanatnyi csönd, döbbenten nézek, de nem tudom mit vagyok meglepődve, Indiában vagyunk és alig várják, hogy lecsaphassanak egy fehér emberre és ilyen témákról kérdezhessék. Ezzel nincs is gond, ha azonos nemű fél teszi ezt és persze nem egyből, hanem némi ismeretség után, de jelen esetben egy negyvenes férfiről van szó, akivel életében másodszor beszéltem ez alkalommal.

Válaszoltam a kérdésére, mondtam, hogy mi valóban nem azzal éljük le az életünket, akivel életünkben először együtt járunk, de azért ez nem jelenti azt, hogy egyfolytában cserélgetjük a partnereinket. Számára elég felfoghatatlan, hogy nem házasodunk össze az első emberrel, akivel összehoz a sors. Azt is kérdezte, hogy hogyan vagyunk erre képesek. Hát ez jó kérdés, nekünk ez a természetes, nekik pedig az, hogy akár úgy is összeházasodnak, hogy életükben csak egyszer beszéltek, mivel a szülők már elrendeztek mindent, akár már gyerekkorukban megegyeztek. Akkor most melyik is a furább? Arra a kérdésre, hogy mi a különbség India és Európa között megint csak nehéz válaszolni, minden, de hogy magyarázzam ezt el egy indiainak, aki életében nem járt más országban és ki is jelentette, hogy ő nem akar menni a jövőben sem. Egyszer majd talán leírom, hogy mik a főbb különbségek, mert hasonlóság nem sok van, az is biztos.

Főként filmekből tudják, hogy a világ más részein más szabályok érvényesek párkapcsolatok terén, de persze erről bizonyosságot is kell szerezni, ha adódik egy alkalmas alany. Azt hiszem tapintat terén is van még mit tanulniuk, ha többet olvasnának vagy egyáltalán olvasnának, akkor talán kicsivel jobban ismernék más kultúrák működését.