2008. március 22., szombat

Első hét

Először is Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok Mindenkinek! Ma itt is ünnep van, egyébként munkanap a szombat. Ők Holit ünnepelnek, aminek következő a története: „A Holit február-március hónap teliholdas napján ünneplik. A hagyomány szerint az emberek ilyenkor porfestéket és színes vizet szórnak, illetve locsolnak egymásra. Ezt Bradzsában (a Vrindávana körüli területen), különösen Varsanában és Nandagrámában igen nagy vidámsággal ünneplik meg. A Holiról szóló egyik történet szerint egyszer, amikor Prahláda Mahárádzsa saját apja imádata helyett annak ellenségét, az Úr Visnut akarta imádni, apjának húga, Holiká, akit a tűz nem égetett, a kisfiúval együtt beült egy nagy tűzbe, hogy megölje őt. Prahláda odaadása azonban olyan nagy volt, hogy megvédte őt a tűz karmaitól, miközben Holiká viszont halálra égett. Erre emlékezve Holi előestéjén nagy tábortüzeket gyújtanak egész Indiában, melyekbe az új gabonatermésből egy részt felajánlásként beledobnak.” (Forrás: Terebess Ázsia Lexikon)
Ennek örömére ma itthon maradtunk, úgy döntöttünk inkább kihagyjuk, nehogy bennünket is meglocsoljanak színes festékekkel. Reggel kopogtatott valaki az ajtón, de nem nyitottuk ki, biztos, ami biztos.

Gyorsan eltelt az első hét, hétfőn kicsit fáradtan mentünk be dolgozni a mozgalmas megérkezést követően, ezért haza is jöttünk korábban és kicsit még rápihentünk a hétvégére. A munkahely kellemes csalódás volt, a környezet nagyon kultúrált, szépen gondozott kert, tiszta, igényes épület és egy saját kis fülke, ahol dolgozhatok. Itt üvegajtók vannak, de egy sávban el van homályosítva az üveg, hogy mégse bámulják az embert egész nap. A fülkék végig a fal mellett helyezkednek el, középen pedig amerikai stílusú választófalas munkaállomások vannak. Peti körbevezetett az épületben, megmutatott mindent, a laboratóriumokat, az alapanyagraktárt, a gyártóterületet és a „tiszta teret”, ahol a gyógyszergyártás utolsó fázisa történik, végül pedig a raktárt, ahonnan szállításra kerülnek az anyagok.
Most már elmondhatom, hogy láttam belülről gyógyszergyárat, ami a hazai színvonallal megegyezik, az itteni viszonyokhoz képest pedig a legszebb gyár a környéken.

A városban is körbenéztük, voltunk zöldségesnél, két helyi kisboltban, ahol meglepően nagy volt a választék és egy fényképészt is meglátogattunk, mivel itt minden hivatalos papírhoz szükség van fényképre. Most épp a bankszámlanyitáshoz kellett fénykép, nagyon jó minőségű képet készítettek, 8 darabot, mindezt kevesebb, mint 400 forintnak megfelelő rúpiáért. Még az volt érdekes, hogy az utcák nem nevezhetők tisztának, de az üzlet ragyogott és a cipőnket is le kellett venni belépés előtt. A zöldségesnél teljesen új növényekkel találkoztam, pl.: okra (leginkább a cukkínire hasonlít), koriander (itt ezt petrezselyem helyett használják, mert az itt nincs, és répa is csak piros van egyenlőre), a mangónak most kezdődik a szezonja, ananász, banán, paradicsom és paprika mindig kapható (nagyon jó áron). A boltokban húsféléken kívül mindent meg lehet találni, gabonákat, lencséket, magvakat természetesen sokkal nagyobb választékban, mint otthon. Nagy kínálat van még különböző rágcsálnivalókból, ízesített kesudiók, mandulák, mogyorók, datolya, füge. Tejtermékek, joghurt, sajt, margarin, vaj, tojás, ezek mind beszerezhetők, müzliből és kekszekből is sokféle van, kenyérből itt csak szeleteltet lehet kapni, konzervekből pedig gombát és kukoricát érdemes venni. A salátákhoz sokféle öntet, mustár, ketchup és majonéz (főleg tojás nélküli) is könnyen beszerezhető.

Csirkehúst Peti Bombayból szerzett, így ma tudtunk készíteni egy kis hazait, brassóit uborkasalátával, amihez fehérbort ittunk. Ebben az államban tiltott az alkohol, szóval bűnöztünk és sejtésem szerint még fogunk is. Bombayban alkoholt is lehet kapni, ezt a bizonyos bort is ott szereztük, egy ilyen minőségű bor otthon kb. 800 Ft-ba kerülne, itt 690 rúpiát fizettünk érte, ami kb. háromezer forint. Ez volt az elő húsvéti vacsoránk, holnap egy kisebb kiruccanásra készülünk, de erről majd legközelebb.